Wat is Wordpress?
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is WordPress?

WordPress is niet meer weg te denken uit de online wereld en wordt door maar liefst 30% van het hele internet gebruikt. Maar, wat is WordPress nou precies? Kortgezegd is het een CMS (Content Management Systeem), waarmee je een website, blog of webshop kunt beheren. De grootste pre is dat je relatief weinig (technische) kennis nodig hebt om met WordPress te werken en dat is vooral alle tech dummies onder ons goed nieuws!

Een kijkje in de geschiedenis van WordPress.

In 2003 is WordPress opgericht door web developers Matt Mullenweg en Mike Little. Destijds was b2 een zeer populair mini blogprogramma, waarmee mensen website teksten en foto’s konden publiceren. De hoofd developer van b2 (Michel Valdrighi) zag na een jaar geen heil meer in het project en stopte ermee. Veel bloggers kregen daardoor plotseling geen updates meer en liepen technisch vast. Mullenweg wilde toen een nieuw systeem ontwikkelen en dat werd WordPress.

De voordelen

Het grootste en belangrijkste voordeel van WordPress is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Het CMS draait op basis van de programmeertaal PHP, maar als gebruiker hoef je zelf geen PHP code te kunnen schrijven. Je installeert het systeem in maar 5 minuutjes en bij vragen is er een uitgebreide helpdesk waar je 24/7 met vragen terecht kunt.

Daarnaast is het open source en gratis. Honderden mensen werken tegelijkertijd aan de verbeteringen en optimalisatie van WordPress. Zo blijft het systeem tijdloos, populair en altijd up-to-date wat de laatste ontwikkelingen betreft. Pluspuntje: je hoeft er daarom ook niet voor te betalen. De enige kosten zijn voor eventuele uitgebreide plug-ins en thema’s of voor je hosting- of domeinnaam.

Dit brengt ons dan ook op het volgende voordeel; Het is flexibel en makkelijk uit te breiden met diverse plug-ins, opties en thema’s. Deze bestaan zowel gratis als betaald en je kunt er diverse problemen mee tackelen. Het toevoegen van een contactformulier of zoekbalk aan je website, je website helemaal nalopen op SEO-vlak of knoppen naar je social media accounts toevoegen? Je kunt voor bijna alles een plug-in downloaden.

PHP Code toevoegen aan je WordPress website

Soms wil je meer details aan je website toevoegen dan dat het thema of de plug-in die je geïnstalleerd hebt jou kan bieden. Om zulke aanpassingen mogelijk te maken is dan vaak wel PHP code nodig. Dit kan op diverse manieren en is een van de redenen dat PHP-Developers onmisbaar zijn.

Ben jij een PHP-Developer met verstand van alle ins and outs rondom WordPress en ben jij nieuwsgierig naar onze WordPress developer vacatures? Check onze mogelijkheden of neem direct contact op met een van onze Recruitment Consultants.

Meer artikelen