
Wat is Drupal?
Drupal is een van de bekendere gratis open source Content Management Systemen, en bestaat al sinds 2001. Veel grotere bedrijven in binnen- en buitenland maken gebruik van het CMS. Met elke update verbetert Drupal en wordt de toekomst veiliggesteld. In deze blog vertellen we je meer over Drupal als CMS, het principe open source en lichten we de voor- en nadelen toe!
Drupal CMS
Wereldwijd gebruiken tal van grote bedrijven Drupal, denk aan Tesla, de NASDAQ en BBC. In Nederland zijn het organisaties als de Telegraaf, Q-Music en RTLNieuws die Drupal inzetten. Deze organisaties hebben een gemeenschappelijk doel: digitaal verbinden met hun doelgroep en klanten.
Drupal is evenals WordPress en Joomla een Content Management Systeem (CMS): Een stuk software waarmee websites kunnen worden gebouwd en onderhouden. Ook het toevoegen en beheren van content wordt mogelijk gemaakt. Het CMS is geschreven in PHP en wordt verspreid onder de GNU GPL-licentie, waardoor het gratis te downloaden is. Wereldwijd is Drupal het zesde meest gebruikte Content Management Systeem. Drupal is open source en dus grotendeels ontwikkeld op basis van bijdrages van de community. Iedereen kan hieraan meedoen en verbeteringen toevoegen. Hierover verder in de blog meer.
Inmiddels bestaat Drupal al 15 jaar, het zag het licht voor het eerst in 2001. Er is dan ook in al die jaren een heel ecosysteem ontwikkeld rondom Drupal. Men download het CMS vanaf drupal.org. Het hebben van een partner (bijvoorbeeld een bedrijf dat een platform biedt om Drupal op te draaien) die je ondersteunt zorgt ervoor dat je je Drupal-omgeving effectief kan uitrollen in een business context. Het is het perfecte systeem om te gebruiken voor bedrijven die websites ontwikkelen en hierbij complexe mogelijkheden willen hebben. Het CMS kent bovendien geen vendor lock-in, websites kunnen dus gemakkelijk verhuisd worden.
Voordelen van Drupal
Voordelen van het gebruik van Drupal is dat het CMS op een decoupled manier is opgebouwd: de front- en backend zijn inherent van elkaar gescheiden en content kan centraal worden gestockeerd. Bovendien kan Drupal prima headless worden gebruikt: de front- en backend opereren los van elkaar en communiceren enkel door middel van API’s. Daarnaast is Drupal door haar structuur heel veilig en schaalbaar. Als kers op de taart: Drupal Security Experts kijken doorgaand naar zwakheden in de software. Security releases vinden elke derde woensdag van de maand plaats.
Met Drupal 8 zijn er ten opzichte van Drupal 5 en 6 enorme technische verbeteringen doorgevoerd – zowel in de frontend als in de backend – die de efficiëntie en productiviteit ten goede komen. Elk half jaar vindt er een ‘minor release’ plaats en elke paar jaar is er een ‘major release’ met grotere verbeteringen. Drupal 10 is ondertussen dan ook uitgebracht en tegen het eind van 2023 zal Drupal 9 end-of-life (EOL) zijn: Bugs zullen niet meer worden opgelost en er komen geen nieuwe security releases meer uit. Met Drupal 10 is de headless architectuur verbeterd, net als de gebruiksvriendelijkheid. Ook wordt het onderliggende framework Symfony geüpdatet voor de veiligheid, en wordt jQuery stapje bij beetje uitgefaseerd.
De kracht van Drupal is dat het content, community en commerce in één systeem verzamelt en verenigt. Bovendien is het systeem eenvoudig te beheren door de marketeers in het team. De content marketeers kunnen gemakkelijk allerlei materie samenbrengen in het Drupal-systeem en het vervolgens bij de eindgebruiker in omloop brengen via diverse kanalen.
Wat is open source?
Open Source software houdt in dat iedereen de broncode kan inspecteren, aanpassen en corrigeren, omdat deze vrij beschikbaar is. Developers kunnen deze code dus verbeteren, waardoor een stuk software zoals een applicatie anders zal werken. Android is bijvoorbeeld gedeeltelijk open source, en PHP is een open source scripttaal. Open source betekent niet direct dat de software gratis is. Developers kunnen namelijk een bedrag rekenen voor de software die ze ontwikkelen. Het is afhankelijk van de licentie of de software gratis is. De tegenhanger van open source is proprietary source: Dit betekent dat de broncode niet voor iedereen toegankelijk is en dus alleen door de makers kan worden aangepast en verbeterd.
Voordelen van open source zijn onder andere stabiliteit en meer controle. Wat betreft de stabiliteit zorgt open source ervoor dat Developers de stukken software altijd kunnen blijven gebruiken, ook als de originele vervaardigers ermee stoppen. Dit is erg belangrijk als Developers kritieke taken uitvoeren die afhankelijk zijn van die software. Daarnaast geeft open source software beginnende Developers de mogelijkheid ervan te leren. Minder ervaren Software Developers kunnen bijvoorbeeld hun code door andere techneuten laten verbeteren, zodat ze hiervan leren. Bovendien komt het feit dat iedereen de code kan aanpassen de veiligheid ten goede, omdat de kans op fouten zo kleiner wordt. Omdat de software beschikbaar is voor iedereen zijn alle nieuwe ontwikkelingen snel geïntegreerd
Aan de andere kant kan het lastig zijn de kwaliteit te waarborgen als iedereen aan de software kan sleutelen. Wanneer elke techneut code kan aanpassen, is de kwaliteit niet verzekerd. Mensen met slechte intenties kunnen met de code rommelen en zwakke plekken misbruiken om virussen te verspreiden. Er is bovendien geen supportservice. Evenzeer is ligt de verantwoordelijkheid in het midden, wie is er verantwoordelijk? Vaak is dit bij de core software geen probleem, maar dit geldt niet altijd voor plug-ins en extensies.
Drupal leren
Wanneer jij als Developer wil leren werken met Drupal is er een ruim aanbod aan opties. Zo kun je kiezen voor diverse cursussen en trainingen aangeboden door diverse instellingen door het hele land en voor alle niveaus. Technische ontwikkelingen staan nooit stil, dus als PHP Developer kan het nooit kwaad om je te ontwikkelen in (nieuwe) technieken.
Ben jij na het lezen van deze blog enthousiaster over Drupal geworden, of was je dat al? Neem een kijkje bij onze Drupal vacatures of neem contact op met onze recruiters via onderstaande contact button.
Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!
Download tipsMeer artikelen

Wat is E-commerce?
We kunnen er niet meer omheen. De populariteit van e-commerce blijft groeien en het lijkt erop dat we niet meer

Functies binnen PHP development
Misschien studeer je bijna af en stel jij jezelf de vraag welke functie in de PHP wereld het beste bij

Vakantiegevoel vs vakantiedip: dit helpt!
Veel mensen hebben er na hun langverwachte zomervakantie last van, een vakantiedip. Je realiseert je dat je vakantie erop zit