Full stack developer
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is een Full Stack Developer?

Zoek je werk in web development, dan zal je regelmatig vacatures voorbij zijn komen waarin wordt gevraagd naar Full Stack Developers. Het is een mooie term, maar waar wat is een full stack developer?

In web development bestaan er twee verschillende lagen, de frontend en de backend.
De frontend is de laag waar de eindgebruiker actief mee te maken heeft. Het is bijvoorbeeld de webpagina waarop de gebruiker een formulier invult dat vervolgens wordt verstuurd door het aanklikken van een knop. Ook het zichtbare maar niet-interactieve deel van de website of webapp valt onder de frontend.
De backend is het onzichtbare deel dat achter de schermen ervoor zorgt dat alles werkt. Het is alle ingebouwde logica om input van de eindgebruiker op de juiste wijze te verwerken en de configuratie van alle bijbehorende communicatie met de server.

Een full stack developer is iemand die de kennis in huis heeft om zowel de frontend als de backend te kunnen creëren en beheren. Vaak wordt er ook gesproken over specifieke stacks, sets van programmeertalen en frameworks die vaak in combinatie met elkaar worden gebruikt om de front- en backend code te schrijven.

Wat is Front End?

Voor de ontwikkeling van een front end wordt meestal gebruik gemaakt van een combinatie van HTML, CSS en JavaScript. Wil je front end of full stack ontwikkelen, dan ontkom je er niet aan om je deze talen eigen te maken. Hoewel er PHP in HTML code te verwerken is, valt dit over het algemeen niet onder frontend aangezien PHP zich op de server bevindt.

Om meer uit deze talen te halen zijn er ook vele hulpmiddelen beschikbaar in de vorm van libraries, frameworks en runtimes. Wil je aan de slag als full stack ontwikkelaar, dan kan je erop rekenen dat kennis van minimaal één, maar meestal meerdere frameworks en/of libraries noodzakelijk is. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld React (library voor UI development), Node.js (JavaScript Runtime), Tailwind CSS (CSS framework), Vue (JavaScript framework) en Angular (frontend framework gebaseerd op JavaScript/TypeScript).

Wat is Back End?

Bij de back end vinden we wel een veel grotere rol voor PHP. Als een server-side taal die onder andere door WordPress wordt gebruikt is PHP nog altijd één van de grootste spelers op het gebied van backend web development. Een grote speler, maar niet de enige.
Omdat backend een breder werkgebied is dan frontend zien we hier ook een grotere diversiteit aan programmeertalen. JavaScript is ook voor backend programmeren zeer populair. Maar ook programmeertalen als Python, Ruby, C# en Java worden vaak gebruikt. Om databases te kunnen gebruiken is SQL of één van de alternatieven hiervoor ook onmisbaar.

Ook voor backend ontwikkeling geldt dat frameworks en libraries het leven een stuk makkelijker maken. Voor PHP is kennis van frameworks zoals Symfony en Laravel een waardevolle toevoeging. Frameworks die ondersteuning bieden aan backend technologieën zijn vaak aangevuld met opties om ook de frontend development binnen hetzelfde framework te kunnen uitvoeren. Hierdoor is het nog makkelijker om frontend en backend aan elkaar te koppelen als full stack developer.

Full Stack PHP Development

Zoals je ongetwijfeld duidelijk is geworden komt er behoorlijk wat diverse kennis kijken bij een rol als full stack developer. Het is dan ook makkelijk om als beginnend developer overrompeld te raken door de hoeveelheid beschikbare technologieën. Wat kan helpen om te voorkomen dat je als kip zonder kop zoveel mogelijk talen gaat leren, is het kiezen van een stack en je daarop richten.

Wil je vanuit jouw kennis van PHP een full stack developer worden, dan zijn de meeste bekende stacks LAMP en LEMP.
LAMP is een stack die bestaat uit JavaScript, Linux, Apache, MySQL en PHP.
LEMP bestaat uit JavaScript, Linux, Nginx, MySQL en PHP.

Om je deze richting op te ontwikkelen is het dus raadzaam de technieken die bij jouw gekozen stack horen te leren samen te gebruiken. Ook zul je een van de frontend frameworks eigen moeten maken. Heb je hier eenmaal ervaring in opgedaan, dan zal je een ruim aanbod aan vacatures kunnen vinden om als full stack developer aan de slag te gaan!

Meer artikelen