Wat is Magento
Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is Magento en wanneer gebruik je het?

Wie een webwinkel wil beginnen heeft tegenwoordig ruime keuze uit softwarepakketten die daarbij helpen. In deze blog vertellen we je graag meer over één van deze opties voor PHP, namelijk ‘Magento’.

Wat is Magento?

Wie een webshop wil bouwen staat voor een hele opgave. Los van de frontpage en de productpagina’s zijn er tal van zaken om rekening mee te houden. Orderverwerking, facturen aanmaken, klantbeheer, verwerking van betalingen, SEO en dat is nog niet eens alles.

Om dit allemaal sneller, makkelijker en schaalbaar te maken, is het dan ook een goed idee om een Content Management Systeem (CMS) in te zetten dat specifiek gericht is op webshops. Voor PHP zijn er meerdere opties beschikbaar, maar één van de meest populaire opties is Magento. Magento werd oorspronkelijk gelanceerd in 2008 als een open-source e-commerce platform. Na vele jaren ontwikkeling en verbetering is Magento in 2018 door Adobe gekocht. Inmiddels zijn er dan ook twee varianten beschikbaar. Magento Open-Source en Adobe Commerce.

Magento Open-Source is de gratis variant die voor iedereen beschikbaar is. Het beschikt over alle basisvoorzieningen die je nodig hebt om een webwinkel te bouwen. Naast de basisvoorzieningen is er ook een ruim aanbod van extensies en templates voor Magento beschikbaar. Deze zijn gratis, tegen een eenmalige betaling of met een subscription model te downloaden.

Adobe Commerce is de betaalde variant van Magento die voor de kleine webshop niet snel interessant zal zijn vanwege de hoge kosten, maar die voor grotere bedrijven een zeer uitgebreid pakket aanbiedt inclusief hosting in de cloud. Adobe levert hierop ook support en extra beveiligingsopties zoals een web application firewall en DDOS bescherming van Fastly.

Wat zijn de voordelen?

Een uitgebreid pakket als Magento kan de nodige voordelen opleveren voor ontwikkelaars van elk niveau. Kijken we naar de voordelen die Magento biedt aan beginners, dan springt het gemak van de WYSIWYG (What You See Is What You Get) page builder meteen in het oog. Ook als je nog niet veel ervaring met programmeren hebt is het dus mogelijk al een webshop te maken die zowel de belangrijkste functionaliteiten heeft, als een mooi en strak uiterlijk. Heb je helemaal geen ervaring met programmeren, dan is dit ook wel mogelijk al moet je dan rekening houden met een steile leercurve en een flinke investering van tijd.

Er is een actieve community van Magento Open-Source programmeurs die hun hulp aanbieden op het officiële Magento forum. Met wat tijd, oefening en hulp van deze ervaren programmeurs is het mogelijk de fijne kneepjes van Magento te leren om zo alles eruit te halen wat mogelijk is.
Kijken we breder, dan zien we nog veel meer voordelen voor zowel ontwikkelaar als winkeleigenaar. Zo is Magento enorm flexibel en makkelijk schaalbaar, een absolute must voor groeiende webshops. Mede dankzij de flexibiliteit die open-source software biedt, is het ook mogelijk om je website maximaal te optimaliseren voor zoekmachines. Is het te ingewikkeld of tijdrovend om dit zelf te doen? Dan zijn er extensies te vinden die dit proces vereenvoudigen. Die extensies zijn te vinden in de Magento Marketplace. Hier zijn duizenden extensies te vinden die de implementatie van aanvullende betaalopties, klantenservice, financiële diensten en meer vereenvoudigen.

Door middel van Multistore is het mogelijk om meerdere webshops te beheren vanuit één admin paneel en eventueel een centrale backend. Dit kan gaan om compleet verschillende webshops, maar het kan ook worden gebruikt voor internationalisatie. Is een webshop actief in meerdere landen, dan kunnen alle internationale versies (met hun eigen .iets domein) in Multishop toch collectief worden beheerd.

Er is nog één punt dat we in deze tijd van mobiliteit niet over het hoofd kunnen zien. Voor Magento webshops is de mobiele gebruikerservaring standaard al beschikbaar. Wil je een nog betere mobiele ervaring? Dan zijn er veel thema’s beschikbaar die zijn afgestemd op responsive design. Voor de creatie van een Progressive Web App voor je webshop stelt Adobe ook het Magento PWA Studio Project beschikbaar. Dit biedt nog meer mogelijkheden voor de mobiele versie van jouw webshop.

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan Magento. Gelukkig is de lijst met nadelen kort en ook nog eens grotendeels subjectief, maar het is toch goed om deze (potentiële) nadelen te benoemen:

Sinds Adobe Magento heeft overgenomen en heeft opgesplitst in twee versies wordt er alleen maar officiële ondersteuning aangeboden aan klanten die de betaalde versie gebruiken. Deze versie is voor de individuele ontwikkelaar en de meeste MKB’s niet of bijna niet betaalbaar of rendabel. De versie met officiële ondersteuning is dus in de praktijk bijna alleen beschikbaar voor grote bedrijven.

Een nadeel waar iedere programmeur rekening mee dient te houden is dat Magento behoorlijk traag kan zijn wanneer het niet voldoende geoptimaliseerd is. Met name bij gebruik van veel verschillende extensies kan dit heel makkelijk uit de hand lopen, met alle gevolgen van dien.

Naast het beïnvloeden van de snelheid kan een veelvoud aan extensies en overige uitbreidingen ook van invloed zijn op de algehele werking van de site of app. Hoe meer verschillende componenten bij elkaar worden gebracht, hoe groter de kans op crashes.

Is Magento het juiste CMS voor jou?

Vanuit het perspectief van een programmeur kan Magento je een zeer mooie toekomst opleveren, zeker als je de tijd en energie erin steekt om alle hoekjes en gaatjes te verkennen en te optimaliseren. Er zijn heel wat programmeurs die hun diensten voor het volledige beheer van Magento webshops als tussenpersoon aanbieden, zelfstandig of in groepsverband.

Voor kleine bedrijven is het mogelijk om Magento zelf te gebruiken om een webshop online te krijgen. De complexe architectuur die onder de gebruikersvriendelijke buitenkant ligt maakt het echter makkelijk om in valkuilen. Zo kan de werking van de webshop negatief worden beïnvloed. Voor optimale resultaten is het daarom aan te bevelen dit door een professional te laten doen.

Heeft deze blog jouw interesse in Magento vergroot? Neem dan eens een kijkje bij onze Magento developer vacatures!

Meer artikelen