Zenuwachtig voor het solliciteren
Tips Geschatte leestijd: 3 minuten

Zenuwachtig voor het solliciteren? Deze tips helpen!

Zenuwachtig voor het solliciteren? Dat is niet gek, maar waar komen die zenuwen vandaan en misschien nog wel belangrijker, hoe houd je ze onder controle? Deze blog staat volledig in het teken van nervositeit en zorgt ervoor dat jij je zenuwen begrijpt en controleert. Zo ga jij dit gesprek knallen!

Waarom zijn we zenuwachtig voor het solliciteren?

Zenuwen komen in eerste instantie voort uit angst. In het geval van een sollicitatiegesprek ben je misschien angstig om te falen, de verkeerde dingen te zeggen of juist dicht te klappen. Helaas zit deze spanning niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Er ontstaat een keten van lichamelijke reacties die je moeilijk kunt controleren. Er ontstaat een teveel aan adrenaline en cortisol en beiden veroorzaken stress. Je bloeddruk stijgt, krijgt buikpijn, gaat zweten en wordt kortademig. De enige manier om dit adrenaline niveau te laten dalen is om je te ontspannen, dus .. relax.

Vergeet echter niet, zenuwen hoeven niet altijd slecht te zijn. Een bepaalde dosis adrenaline zorgt ervoor dat je scherp blijft en dat je goed kunt presteren onder druk. Je zenuwen onder controle krijgen is dus een must en daar gaan de volgende tips jou bij helpen!

Tip 1: Kom in beweging

De eenvoudigste manier om van je zenuwen af te komen is door in beweging te komen. Natuurlijk kun je helemaal losgaan in de sportschool, maar gewoon een rondje fietsen of wandelen doet ook zijn werk. Door in beweging te komen kun je je gedachtes even loslaten en stap je letterlijk even uit je hoofd. Je kunt ook een creatief klusje oppakken, zoals breien, tekenen of koken. Zolang je maar even afgeleid bent en in actie komt!

Tip 2: Mindset en power pose

Wist jij dat je lichaamshouding je gedachtes kan beïnvloeden? Door een krachtige houding aan te nemen, ook wel power pose genoemd, stijgt je testosterongehalte. Met meer testosteron durf je uitdagingen beter aan en kom je krachtiger over. Zet je benen en armen wat uit elkaar, houd je kin omhoog en ontspan je schouders. Vertrouw daarnaast ook voor een beetje op jezelf. Je mag niet voor niets langskomen.

Tip 3: Bereid je goed voor, maar wees ook flexibel

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Probeer je dan ook voorafgaand aan je gesprek goed in te lezen en onderzoek alvast de route naar de locatie van het gesprek. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je hoe laat je moet vertrekken om op tijd aanwezig te zijn. Ook is het goed om het gesprek en de vragen die je verwacht vast te oefenen, maar zorg ervoor dat je alleen de grote lijnen in je hoofd hebt. Zo raak je niet in paniek als het gesprek net even anders loopt en blijft het spontaan.

Tip 4: Wees eerlijk tegen je gesprekspartner en .. tegen jezelf!

Misschien schaam je je voor je angsten en durf je er niet voor uit te komen, maar soms is het juist beter om dat wel te doen. Mochten de zenuwen de overhand nemen, kun je voorafgaand aan het gesprek aangeven dat je wat gespannen bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Wees daarnaast eerlijk tegen jezelf. Waarom ben je nerveus en wat is het ergste dat kan gebeuren? Een baan niet krijgen is niet het einde van de wereld en hoe het ook loopt je bent achteraf altijd een ervaring rijker.

Tip 5: Adem in, adem uit

Probeer je ademhaling te controleren door diep in en uit te ademen. Het helpt hierbij om je armen te spreiden, omdat je lichaam dan een bepaald ontspanningsrespons aanwakkert. Vervolgens kun je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen. Bewust ademhalen heeft een gunstig effect op je hartslag en bloeddruk en is iets wat je heel goed kunt trainen.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en ga jij ontspannen het gesprek in. Heb je last van sollicitatie- of faalangst? Laat ons je dan helpen! De recruiters van PHP Professionals zijn gespecialiseerd in het begeleiden van PHP developers tijdens het sollicitatieproces.

Meer artikelen