Wat is scrum
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is scrum en hoe werkt het?

De term ‘scrum’ zie je veelvuldig in PHP vacatures voorbijkomen, maar wat is scrum nou precies en waarom is het zo populair? In deze blogpost vertellen wij jou de ins en outs van de scrum methodiek: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Je leest het hier!

In het kort: Dit is scrum

Je kunt Scrum simpel gezegd zien als een manier van werken, oftewel een werkmethodiek. Het is een werkmethode waarbij zelforganiserende en multidisciplinaire ontwikkelteams aan de hand korte cycli (sprints) stapsgewijs werken aan concrete tussenproducten en uiteindelijk een eindproduct. Vooral deze tussenproducten maken de methode uniek. Na een sprint (1 tot 4 weken) krijgt de klant/eindgebruiker de gelegenheid om het tussenproduct te zien en feedback te geven. Aan de hand van deze evaluatie gaat het team met de juiste informatie op weg naar de volgende sprint en dus het volgende tussenproduct.

Elke sprint bestaat uit vast bijeenkomsten ook wel ‘’events’’ genoemd. Deze geven structuur aan het proces. Een voorbeeld hiervan is de sprintplanning voorafgaand aan de sprint, waarin de doelen worden bepaald. Dan is er de daily standup, waarin het team dagelijks in zo’n 15 minuten de voortgang en obstakels bespreekt. Vervolgens heb je de review, wanneer het tussenproduct na afloop van de sprint wordt gepresenteerd aan de stakeholders en de evaluatie.

Normaliter wacht een klant een lange tijd op een eerste release of eindproduct, terwijl aan de hand van scrum er in korte tijd een werkend product wordt neergezet. Deze wordt dan vervolgens doorontwikkeld, verbeterd en uitgebouwd. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit voor software projecten een hele effectieve werkmethode is.

Even terug in de tijd..

Hoewel scrum niet heel oud is, duiken we toch even de geschiedenis in. Jeff Sutherland en Ken Schwabers hebben de scrum methodiek in de vroege jaren 90 uitgevonden. Tijdens de Oopsla conferentie in Texas presenteerden zij hoe de methodiek hen de voorgaande jaren succes hat opgeleverd. Zelf kwamen zij uit het IT-vak en de methodiek was dus in eerste instantie vooral een werkmethode voor softwareontwikkeling. Later pikten ook andere sectoren scrum op.

Wat ook wel leuk is om te weten is de oorsprong van het woord ‘scrum’. Management goeroes Takeuchi en Nonaka brachten in 1986 een paper uit waarin ze refereerden naar de sport rugby. In hun paper wordt het belang van teamwork sterk benadrukt. Uit hun onderzoek blijkt dat een optimaal resultaat in de ontwikkeling van een nieuw of complex product bereikt wordt als teams of kleine zelforganiserende groepen kortere termijn doelen stellen. Zo blijven ze gemotiveerd, gestructureerd en blijven risico’s beperkt. De belangrijkste pijlers hierin zijn transparantie, inspectie en aanpassing. Dit is precies waar de huidige scrum methodiek voor staat.

Zo ziet een scrum team er uit

Je werkt volgens scrum dus in multidisciplinaire en zelforganiserende teams. Zo’n scrumteam bestaat uit het ontwikkelteam, ook wel de uitvoerende Developers. Zij zijn in staat om 80% van het eindproduct te produceren. Dan is er een Product Owner die nauw betrokken is bij de opdrachtgever en de grootste productverantwoordelijkheid draagt. Hij of zij bepaalt de prioriteiten en hakt knopen door waar nodig. Het is een belangrijke schakel, omdat de Product Owner in contact staat met alle stakeholders. Zijn er wensen vanuit deze stakeholders? Dan vertaalt hij of zij deze naar actiepunten. En tenslotte is er uiteraard nog een Scrum Master. De Scrum Master kun je zien als een soort coach voor het ontwikkelteam. Hij of zij bewaakt het proces, behoud overzicht, zorgt voor het juiste tempo en reflectie momenten

Werken met scrum, ja of nee?

Wat zijn nou de concrete voordelen van scrum? Allereerst de productiviteit van het team. Iedereen is zowel betrokken bij het plannen, als de taakverdeling, het identificeren van problemen en het ontwikkelen zelf. Zo is de balans tussen plannen en actief bezig zijn goed. Verder bevat de methode altijd genoeg ruimte voor belangrijke zaken die tussendoor moeten gebeuren, zonder dat de planning moet worden omgegooid. De sprints zorgen ervoor dat een klant niet maanden lang hoeft te wachten op een release, maar dat er tussenproducten met constante verbeteringen zijn. Zo heb je in korte tijd een werkend product. Door het behalen van concrete doelen en de stand-up weet iedereen altijd waar wij of zij aan toe is. Je leert tussentijds van je eindgebruiker, waardoor je zo efficiënt mogelijk werkt. Al met al vergroot je je wendbaarheid en maak je de aansluiting op de wensen van je klant, doelgroep en eindgebruiker makkelijker.

Scrum is echt gefocust op ‘’getting things done’’. Voor sommige projecten die bijvoorbeeld veel denkwerk nodig hebben kan het dus té snel zijn. Bovendien is snel en concreet besluiten nemen van belang. Soepel klantcontact en een proactieve product owner zijn daarom een must om het project te laten slagen.

Ben jij warmgelopen voor de scrum methodiek en ben je op zoek naar een PHP-vacature van een organisatie bij jou in de buurt die met scrum werkt ? Check dan snel ons aanbod of neem direct contact op met een van onze Recruitment Consultants.

Meer artikelen