Tips Kees Tol

Jouw ideale thuiswerkplek

De vooruitzichten verbeteren en mondjesmaat zien we hoe werkgevers de kantoren aanpassen zodat deze in de anderhalve meter samenleving passen. Desondanks zullen we het nog een periode zonder onze collega’s, maar ook zonder alle benodigdheden en handige gadgets op de werkplek moeten doen. Als developer kun je gelukkig vaak goed op afstand werken en heb je je laptop, muis en toetsenbord zo mee gegrist, maar wat is een echte must in je eigen professionele thuiswerkplek? 

Een rustige omgeving
Programmeren is iets wat vaak onder volledige concentratie gebeurd en is iets wat om zorgvuldigheid vraagt. Een omgeving waar de kinderen rondhuppelen of waar de gameconsole (aan)staat is dus een no-go. Zonder jezelf zoveel mogelijk af: dit vergroot niet alleen je concentratie, maar ook de efficiëntie van je werkzaamheden. Misschien kan je dan zelfs een half uurtje eerder stoppen om even een balletje te trappen met de kids of het volgende level uit te spelen.   

Goede werkhouding
Op kantoor beschikt iedereen vaak over een goede bureaustoel en een bureau wat af te stellen is op jouw lichaam. Helaas is dit thuis vaak niet aan de orde. Een verkeerde zithouding kan al snel leiden tot klachten aan de nek, schouders en het hoofd. Zorg in ieder geval dat je recht achter je werkplek kunt zitten waarbij je knieën in een hoek van 90-100 graden op de grond staan en je armen in een hoek van 90 graden zijn. Hierbij wordt de keukentafel afgeraden, omdat die vaak te hoog is. Een standaard waardoor je laptop of desktop wat hoger komt te staan kan bij lagere oppervlakken helpen dat je niet voorover gaat leunen en voorkomen dat de ruimte tussen je scherm en je ogen te klein wordt (tip: een stapel boeken volstaat ook). Jouw werkgever is deels verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek, dus bij hem/haar kan je ook terecht voor een geschikt bureau of een goede stoel.   

Een tweede scherm
Niet helemaal een must natuurlijk, maar wel erg fijn. Voordat je denkt: daar hangt ook een prijskaartje aan, wil ik je vragen om eens creatief na te denken. Is er iemand in de familie die zijn scherm tijdelijk niet nodig heeft? Zijn er nog wat pareltjes te vinden in de buurt op Marktplaats? Misschien kom je zelfs wel tot de conclusie dat je een tweede scherm niet eens per se nodig hebt. 

DIY
Alle handige kantoorbenodigdheden die je mist, zijn vaak makkelijk na te maken. Technologische gadgets zijn lastig, maar mocht na een half uur jouw hand pijn krijgen van die veel te lang durende Zoom-meeting via je telefoon zijn er op Google makkelijke DIY-ideeën te vinden om jouw thuiswerkplek te upgraden. Wist je dat je met een peperclip al een telefoonstandaard kunt maken?  

Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je over een tijd weer vitaal op de werkvloer kunt verschijnen. Neem af en toe afstand van je werkplek en spreek met jezelf af dat na werktijd je afstand neemt van je thuiswerkplek. Ga jij iets veranderen aan jouw ideale thuiswerkplek naar aanleiding van bovenstaande tips?

Meer artikelen